Om Oss

Upprinnelsen till att föreningen kom till stånd var en fest sensommaren 2002 hos Bengt och Lena Redevall i ett partytält ute i skogen i Hånger. De hade tagit dit bandet Gumbo som just vunnit på Mönsterås Bluesfestival och som det svängde! Det tände en tanke...

Kort därefter träffades Bengt, Stefan Cronqvist, Hans Nilsson och undertecknad för att spåna på om det inte skulle vara möjligt att bilda en förening. Detta för att kunna få hit band att spela musik som vi själva gillade. Det var något som saknats länge i Värnamo, och nog måste det finnas fler som tyckte som vi?

Med tips och råd från Vetlanda Jazz och Bluesförening (Tack Håkan!) startades Värnamo Blues & Rockförening med ett första årsmöte den 24 september 2002.

Den 16 november var det så premiär - plats Bowlinghallen och på scenen Heaven Hill Band - direkt från Vetlanda. Inbjudningar hade gått ut till vänner och bekanta. Ett 125-tal dök upp, bättre än väntat och vi kände att detta var definitivt något att bygga på!

Nästa gång i Februari 2003 blev det för första gången spelning i den lokal som kom att bli smått legendarisk -  "Blueskällaren" - och på scenen lirade Göteborgsbandet The Instigators. Publiken kom till våra spelningar, allt rullade på, men framåt 2004 börjar publiken svikta, föreningens ekonomi kom gungnig och vi går ut i lokalpressen med info om att lördagen den 13 november är det slut.

Det tog skruv - mer än fullt denna kväll och vi fick ånyo luft under vingarna och beslutar oss för att fortsätta. Bland de band som spelade i källaren kan t.ex nämnas Sven Zetterberg, Ventus Bluesband, Bluebirds, Knock-Out Greg, Ligntnin´Moe, Soul 66, Wild Wax Combo, Torbjörn Risager m.fl.

2007 fick vi så beskedet att huset som inrymmer Blueskällaren skulle rivas och att vi inte längre kunde husera där (2013 står det fortfarande kvar - tomt).

Jakten på alternativ lokal blev intensiv, men ett erbjudande om att hålla till på det av Harrys hyrda "Mejeriet" löste situationen. Nu dröjde renoveringen av Mejeriet och några spelningar fick hållas på Harrys egen lilla scen. En kultspelning på denna scen blev Kellie Ruckers den 20 oktober.


I januari 2008 kunde vi äntligen ta på plats i Mejeriet och det känns som 
att vi "hittat hem" igen. Föreningens största satsning hitills - "The Fabolous Thunderbirds" - väljer vi ändå att förlägga till Scandic Hotell för att kunna ta emot så många besökare som möjligt.

September 2008 får vi beskedet att vår krögare inte längre kommer att hyra Mejeriet och vi är åter husvilla. Men återigen blir scenen på Harrys räddningsplankan - 2009 med bl.a Patricia Page och JLT, Jims Combo och Torbjörn Risager..

Så beslutar sig Värnamo Kommun sig för att köpa Mejeriet, föreningen får ett två-årigt rivningskontrakt och med krögaren Gästgivargården år vi på plats igen. För att poängtera nystarten döper vi om lokalen till IB - Industribaren.

Även föreningen Whiplash och Studiefrämjandet Nemis ges möjlighet till live- scenen.

Hösten 2010 drar vi i gång med bl.a Stacie Collins, BB & Blueshacks och SÅ Quireboys!

2011 fortsätter med bl.a Jasmine Kara och sedan legendariske Mitch Ryder med sitt första Sverige-besök.

Först ut 2012 blir The Vegabonds, sen en samspelning med föreningen Whiplash - Graveyard- I april - som avslutning på "IB-eran" - nu är rivingskontraktet slut - äntligen en av de få äkta bluesmännen på vår scen - Magic Slim!

Lokalbyte på nytt - nu till Scandic Värnamo. 27 november 2012 får vi Ten Years After enda Sverigespelning. Vi börjar också lite försiktigt med ett nytt koncept "Beer & Blues" som är lite after work fredag kväll i det mindre formatet.

Och här är vi nu - 2013 - det har varit elva år med lokalfrågan på agenden mer eller mindre hela tiden, men med fantastiska band och en grym publik!

Tomas Feurst, sekreterare

SweGeeks